19.3.2013

Pikku ballerinat

Molemmat tyttöseni harrastavat balettia ja tilasivat balettinutut jo aikoja sitten. En onnistunut löytämään sopivan oloista ohjetta joten tilaus hautautui to-do-jonon perukoille. Vaatimusten sävy alkoi kuitenkin syksyn mittaan tiukentua ja joulun jälkeen ekaluokkalainen totesi jo teatraalisesti  "äiti, mä olen varmaan jo ainakin baletin kakkosella ennen kuin se jakku on valmis". Oli siis ryhdistäydyttävä ja ohjeen puutteessa improvisoitava. Yllättävän pienellä purkamisella syntyi suurinpiirtein sopiva nuttu tytöistä isommalle.



Langaksi valittiin Dropsin Merino Extra Fine. Balettipuku on tänä vuonna pinkki, joten väriksi valittiin neutraali ruskea. Tarkoitus oli tehdä samasta langasta säärystimetkin, mutta menekkiarvio meni hiukan metsään eikä loppulangasta enää säärystimiä tullut. Samaa väriä tosin näyttäisi olevan vielä saatavilla, joten ehkä sitten joskus.

Toinen, hiukan pienempi, nuttu olikin sitten jo helppo tehdä kun oli yksi onnistunut versio josta ottaa mallia. Pienemmän balettipuku on valkoinen, joten tähän sopi langaksi jemmoistani löytynyt Dropsin Merino Extra Fine ihanan vihreänä.



Tämä lanka oli ensin takki naisten kokoa "iso". Alkuperäinen mallivalinta meni jo itsessään pahasti hutiin, minkä lisäksi lanka oli siihen malliin ihan väärä. Neule oli luonnollisesti vielä isotöinen, joten purkamisen kanssa piti odotella jonkin aikaa että harmitus hiukan laantui. Pari vuotta tuossa taisi vierähtää. Lanka kesti hyvin purkamisen ja suoristamisen ja uudesta pinnasta tuli ihan siisti.
Ja tätä lankaa kyllä riittää säärystimiin. Mutta eihän sitä sovi tehdä yhdelle lapselle jos ei toiselle ole lankoja valmiina. Voi tulla vaikka sanomista.

Nutut on neulottu yhtenä kappaleena ylhäältä alas. Hihoissa raglanlisäykset, kuten lähes aina jos ilman ohjetta neulon. Helmakaistaleeseen loin silmukat väliaikaisella aloituksella ja lähdin kiinnittämään kaistaletta neuloessa kiinni alareunan silmukoihin. Kun silmukat loppuivat, jatkoin pelkillä helmakaistaleen silmukoilla sen verran että naru/nyöri/mikälie ylettyi vyötärön ympäri ja solmuun.

Ei kommentteja: